mandag den 15. september 2014

Kenyas madkultur

Kenyas madkultur kan beskrives meget kort og simpelt: kulhydrater. Til hver ret er der ris, kartofler, spaghetti eller "ugali" (majs kogt ind med vand), og gerne blandet: Spaghetti med kartofler er ikke en uset ret.
På platformen i Nanyuki bliver der serveret rigtig mange bønner og rigtig meget ris. Salaten består enten af varm coleslaw eller spinat, som også følger med til næsten enhver ret på restauranter.
Chapati, som er noget pandekage-lignende brød, er en af deres specialiteter efter min mening. Man bruger en speciel form for mel kaldet "exe", og altså ikke hvedemel.
Når der skal serveres kød er det tit "beefry", udskårede kødstykker stegt på panden, eller et helt kilo kød (benene tæller med i vægten).
Til morgenmad på platformen får vi "Uji", som er en slags vandet havregrød, samt te. De er rigtig glade for te i Kenya, hvilket nok har noget at gøre med deres tidligere koloniherre Storbrittanien, og de drikker det mere end kaffe, selvom kaffe er en af deres største eksportvarer. Desuden elsker kenyanere sukker, og det er ikke uset at de putter 5 teskefulde i en kop te.
Meget af den kenyanske mad er friturestegt, bl.a. flere af morgenmadsretterne som friturestregte kartofler i paprikamarinade og "Mandazi", som er noget donutlignende, friturestegt brød. 
Når man får kød, kylling og fisk spiser man det som regel med hænderne, fordi der er mange ben og brusk i, til nød bruges der måske en ske. Men bestik er ikke noget bruges så tit.




Tre mandazier, oftest spist som morgenmad


Pilau, en risret med grøntsager og kød, her serveret med en tomatsalat


Bananer fra et supermarked i Nairobi Vest. 
I supermarkedet var der 5 forskellige slags bananer, i alle slags størrelser, gule og grønne

1 kommentar: